Search
  • Monika

UV zaščita

Updated: Jul 28, 2019

Danes pa o temi, ki ni čisto povezana z našo kremo, je pa še kako pomembna. Včeraj sem vam v objavi na IG in FB obljubila, da malo spregovorim o kozmetičnih izdelkih z UV filtri, se pravi o zaščiti pred sončnimi žarki. Kot se v zadnjih letih pogosto govori, je sončna zaščita kože res izjemnega pomena. Samo z uspešnim izogibanjem sončnim žarkom in z uporabo izdelkov z UV zaščito bi lahko preprečili kar 80 % znakov staranja kože. Znaki staranja zaradi fotopoškodb pa so vse prej kot nekaj, kar bi si želeli.


Mlada koža in fotostarana koža

Dejavnike staranja kože delimo na notranje - intrinzične in zunanje - ekstrinzične. Notranji dejavniki so tisti, na katere ne moremo vplivati in so odvisni od genetskega zapisa. Na zunanje dejavnike staranja pa lahko vplivamo z vsakodnevnimi odločitvami povezanimi z zdravjem. Zunanji dejavniki staranja kože so tako v prvi vrsti izpostavljanje UV sevanju, med drugimi pa tudi kajenje, slaba prehrana, prevelik vnos alkohola, onesnaženje zraka ... Kožo postarano zaradi zunanjih dejavnikov imenujemo tudi prezgodnje postarana koža.

Koža, ki je postarana zaradi notranjih dejavnikov, se pravi zaradi običajnega staranja, je gladka in brez pigmentnih madežev, seveda pa s povečanimi izraznimi linijami v okviru normalnih geometrijskih vzorcev kože.

Po drugi strani pa se znaki staranja kože zaradi zunanjih dejavnikov pojavljajo najprej na izpostavljenih mestih, kot recimo obraz, prsni koš in dlani. So rezultat vseživljenjskega izpostavljanja UV sevanju. Znaki fotostaranja vključujejo gube in pigmentne lezije npr. sončne pege, neenakomerna hiperpigmentacija (mesta na koži s preveč pigmenta) in depigmentacije (mesta na koži brez pigmenta). Drugi znaki staranja so izguba tonusa in elastičnosti kože, pojav benignih kožnih lezij npr. keratoz, telenagiektazij in kožnih izrastkov. Pri močno fotostarani koži kolagenska vlakna začnejo razpadati in se zadebelijo. Tudi elastinska vlakna začnejo razpadati, na njih se pojavi kalcinacija. Te spremembe se s pogostostjo izpostavljanju UV sevanju slabšajo.


Primerjava kože voznika tovornjaka. Ena stran obraza je bila zaradi narave njegovega dela bistveno bolj izpostavljena UV žarkom kot druga.

Ste v zgornjem opisu našli razlog za uporabo zaščitne kozmetike. Zdaj pa je čas, da spregovorim malo o izdelkih z UV filtri. Uv filtre delimo na UV blokatorje in UV absorberje.

Uv absorberji delujejo tako, da nase vežejo škodljivo UV svetlobo, ob tem poteče kemijska reakcija, pri kateri se te sestavine spremenijo. Ker te sestavine lahko povzročajo različne iritacije, alergijske reakcije in so potencialno nevarne, njihovo uporabo odsvetujem.

Sama bistveno bolj priporočam UV blokatorje, saj so do kože bolj prijazni, primerni so za uporabo na vseh tipih kože, vključno s kožo dojenčkov. UV blokatorji delujejo na principu, da zaradi svoje oblike odbijajo sončne žarke iz kože. Na tak način delujeta cinkov oksid in titanov dioksid, pod sestavinami ga najdemo kot Zinc Oxide in Titanium Dioxide. Slabost teh dveh filtrov je, da puščata belo sled na koži, zaradi tega so otroci in dojenčki po mazanju s takimi kremami beli. Na našo srečo imajo sodobni kozmetični izdelki ti dve sestavini zmleti na način, da ne sipata v tolikšni meri in belega videza po uporabi ni več. Nekateri kozmetični izdelki imajo, prav zaradi tega, da ne puščajo bele barve, ti dve sestavini dodani v nano delcih. Nano delci so sicer v kozmetičnih izdelkih dovoljeni, vendar pa njihovo uporabo odsvetujem. So namreč tako majhni, da z lahkoto prodirajo v kožo in naprej v krvni obtok. Kakšen učinek imajo v telesu, še niso uspeli raziskati, zato mislim, da je v tem primeru boljša preventiva kot kurativa. Kako prepoznamo, kateri kozmetični izdelki imajo nano delce. Zakonodaja zapoveduje, da morajo biti nano delci označeni pod sestavinami. Se pravi bo pod sestavinami kozmetičnega izdelka pisalo Zinc Oxide (nano) ali Titanium Dioxide (nano).


Kateri kozmetični izdelek za zaščito pred UV pa uporabljam sama?

Po tem, ko seveda kožo negujem s Slovonicu kremo, ki vsebuje tudi prepotrebne antioksidante, s katerimi se borim proti prostim radikalom, ki želijo mojo kožo postarati. Trenutno imam na svoji kozmetični polički NIOD Survival 30. To je kanadski kozmetični izdelek, ki ga izdeluje podjetje DECIEM, prav isto podjetje, ki proizvaja kozmetične izdelke The Ordinary.


Moj jutranji ritual: Slovonicu - naravna pomlajevalna krema in NIOD Survival 30.

Verjetno ni potrebno posebej ugibati, da izdelek NIOD Survival 30 vsebuje UV blokatoja cinkov oksid in titanov dioksid. Survival 30 tudi ne vsebuje nano delcev, ima pa poleg filtrov še dodane aminokisline, da koža ni samo zašitena, ampak tudi dodatno negovana. Izdelek je rahlo obarvan, po mojih izkušnjah ne pušča sledi bele barve in zelo prijeten za uporabo. Formuliran je tako, da ne masti kože in ne zapira por, kar je pogosta težava kozmetičnih izdelkov za zaščito pred UV sevanjem. Glede na to, da imam precej mastno kožo, ki ob uporabi neustreznih kozmetičnih izdelkov hitro postane polna ogrcev, lahko potrdim, da izdelek res ne masti kože. Definitivno ga priporočam.


Če še ne uporabljaš naše čudovite kreme Slovonicu in kozmetičnih izdelkov za UV zaščito, hitro v nakup. In zapomni si, koža je samo ena. :)

Monika

65 views0 comments

Holistični center Oljka d.o.o.

Šentvid pri Stični 28a

1296 Šentvid pri Stični

0038651399551

©2018 by Slovonicu. Proudly created with Wix.com

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now