Search
 • Monika

Nega aknaste kože: kaj resnično deluje?

Ne bom prav veliko razpredala o tem, zakaj imamo akne, kdaj se pojavijo in zakaj se pojavljajo tudi še po puberteti.


Današnji prispevek je namenjen KONKRETNIM NASVETOM, kako NEGOVATI KOŽO, ko že imamo akne.O tej temi bi praktično lahko doktorirala. Zakaj? Ker sem taka srečnica, da me še pri 31 letih, če ne pazim na nego kože, zjutraj na obrazu pozdravijo akne. Pravzaprav v puberteti niti nisem imela tako mastne in aknaste kože, težava se je pojavila šele na faksu. Delno je krivo tudi to, da smo na vajah ena na drugi preizkušale milijon in en kozmetični izdelek in koža pač ni bila ravno navdušena.


Ampak...akne so tudi še po diplomi ostale. Imam pač precej mastno kožo, ki je nagnjena k pojavu raznih nepravilnosti, zato sem se zelo podrobno podučila, kaj pomaga in kaj ne. Ker ti želim pomagati, če se tudi sama srečuješ s tako težavo, ti v nadaljevanju postrežem z nasveti za nego. Prihranila ti bom ure iskanja kakovostne literature in branja, ki sem ga tudi zate opravila sama. V naslednjem zapisu ti bom predstavila, kaj dokazano deluje pri aknasti koži.


Prvo stvar, ki jo potrebuješ za boj z aknami je ČAS. Na žalost nič ne gre čez noč in tudi terapije, ki delujejo, potrebujejo za rezultat svoj čas. Večina terapij deluje preventivo pred pojavom aken in ne, ko je akna že prisotna, zato je značilno, da delujejo po približno 8 tednih.


Na že prisotne akne dokazano delujejo:

 • salicilna kislina,

 • benzoil peroksid in

 • steroidi.

Če si planila klikati po spletu, kje lahko naročiš izdelke s temi učinkovinami, POČASI. Predlagam, da raje bereš naprej, da si ne narediš večje škode kot koristi. Večino teh učinkovin tako ne boš dobila drugače kot na recept. In prav je tako!


Steroidi se za zdravljenje aken ne priporočajo, ker lahko pri uporabi povzročijo »steroidne« akne.


Benzoil peroksid učinkovito uničuje bakterije s proizvajanjem reaktivnih kisikovih spojin. Ker se s tem delajo prosti radikali, benzoil peroksid pospešeno stara kožo. Uporabo ti zaradi tega ne priporočam, razen, če si želiš gubice.

Kateri dve vrsti učinkovin pa so MUST HAVE nege aknaste kože?


Po mojih izkušnjah in tudi po dokazih različnih znanstvenih raziskav so to:


 • SALICILNA KISLINA,

 • RETINOIDI.


Retinoidi so uspešni, ker reducirajo pozitivne in negativne naboje v korneocitih, ki povzročajo njihovo lepljenje. Se sprašuješ, kaj to pomeni? Čisto po domače: retinoidi preprečujejo, da odmrla koža zapre izvodilo tvoje lojnice. Če je lojnica zaprta, loj ne more normalno iztekati in rezultat je vneta ali nevneta akna.


Z retinoidi pa dobiš še en bonus: so ena od najboljših pomlajevalnih sestavin. Zato se ne čudi, če boš poleg čistejše kože sčasoma opazila tudi, da se je tista grozna guba na čelu (ali kjer koli te že jezi) zmanjšala.


Pri čiščenju por pa se je pokazalo, da je najbolj učinkovita kozmetična sestavina salicilna kislina, ki se od drugim kislin razlikuje, da topi maščobe. Glikolna, mlečna, citronska, vinska topijo vodotopne molekule. Salicilna kislina poleg tega deluje tudi protivnetno, kar je prav gotovo pozitivna lastnost, če se borimo z vnetimi aknami. Vnete akne so vse tiste, pri katerih opaziš rdečino.

Kaj konkretno uporabljam sama?


Sama uporabljam izdelke, ki jih bom predstavila v nadaljevanju. Še prej pa ti moram povedati dve stvari:

 • Rada bi ti dala konkreten nasvet, kakšne izdelke iskati. Ni nujno, da uporabljaš točno te izdelke, na trgu je mnogo izdelkov, ki prav tako delujejo (če imaš sama dobre izkušnje s kakšnim izdelkom, bom zelo vesela, če mi ga sporočiš). Po preizkušanju mnogih različnih izdelkov, sem trenutno zelo zadovoljna s temi, ki ti jih priporočam.

 • Nisem povezana s prodajalci teh izdelkov, nič ne dobim plačano, da ti jih predstavljam. Pravzaprav jih kupim, prav tako kot jih kupiš sama.


SALICILNA KISLINA

 • SR-SKINCARE - Salicylic Acid Toner

Gre za tonik, ki vsebujejo 5 % salicilne kisline, poleg tega pa tudi alkohol, ki kožo razkuži. Če imaš občutljivo kožo, ti priporočam izdelek, ki ga predstavim v nadaljevanju, ker je tale precej močen in lahko občutiš pikanje, rahlo rdečico in neprijeten občutek. Tak občutek sicer traja samo nekaj sekund. Izdelek je idealen, če imaš povečano število ogrcev, uporabljaš ga lahko tudi samo na tistih mestih. Izogibaj se predelu okrog ustnic in oči.Vir: Spletna stran trgovine SR-SKINCARE

 • The Ordinary Salicylic Acid 2 % Solution

Gre za lahko vodno raztopino salicilne kisline. Pri negi se uporablja tako, da na kožo naneseš 2 kapljici in razporediš po obrazu. Poleg salicilne kisline vsebuje še virginijski nepozebnik, ki je znan po tem, da vizualno zmanjša pore.

Izdelek je nežen in ne povzroča neprijetnega občutka, zato ga lahko uporabljaš vsakodnevno pri jutranji in večerni negi.Vir: Spletna stran trgovine The Ordinary

RETINOL


 • The Ordinary Retinol 1 % in Squalane

 • The Ordinary Granactive Retinoid 2 % Emulsion

Trenutno uporabljam izdelek z 1 % retinolom, sem pa kar nekaj časa uporabljala tudi izdelek, ki vsebuje 2 % Granactive Retinoid.


Zakaj sem šla ne običajen retinol in ne na novodobno različico retinoidov. Ker sem ugotovila, da moji koži bolj ustreza in da je bolj učinkovit. Če imaš neobčutljivo kožo, ti vsekakor predlagam, da poskusiš s tem izdelkom. Poleg tega, da je na moji koži pokazal boljše rezultate (ne trdim, da deluje tako na vseh kožah), je tudi cenejši. Moraš pa vedeti, da je to izdelek, ki je v skvalenu in je zaradi tega masten. Ker se ga na kožo obraza doda samo dve kapljici, mene to ne moti in ga niti ne čutim.


Spletna stran trgovine The Ordinary

Če pa imaš občutljivo kožo ali si želiš izdelek, ki ni tako masten, ti priporočam naslednji izdelek. Gre za moderno različico retinoidov, ki imajo značilnost, da bistveno manj dražijo kožo. Izdelek je lahka emulzija, kot kakšno lahko mleko in na koži pusti mehek, nemasten občutek. Pri uporabi res nikoli nisem čutila nobenega pikanja ali drugačnega neprijetnega občutka. Ker gre za relativno nove molekule, njihovo delovanje še ni tako raziskano kot delovanje retinola.


Vir: Spletna stran trgovine The OrdinaryKako začeti?


Ker so vse naštete učinkovine precej močne, lahko pri občutljivi koži povzročijo draženje. Zato priporočam, da začneš izdelke uporabljati postopoma: najprej enkrat na teden, potem vsak drug dan in ko se koža navadi, lahko začneš z vsakodnevno uporabo.


Tako salicilna kislina kot retinoidi rahlo stanjšajo povrhnjico, saj pospešijo njeno obnavljanje, zato lahko na začetku pričakuješ rahlo luščenje. Ne skrbi, to je pač naravni odziv na hitrejše obnavljanje in je pričakovano. Če imaš v naslednjih dneh pomembno obveznost, ti predlagam, da začetek tretiranja aken malo preložiš.


Sama te izdelke uporabljam pri negi zvečer, zato tudi tebi predlagam, da izdelke uporabljaš zvečer pred spanjem. Tako se izogneš, da bi se v tem času izpostavljala soncu in tudi, če imaš dodatni dve kapljici olja na obrazu, nihče ne bo opazil. ;)


Kot sem že omenila, se povrhnjica malo stanjša, zato je koža bolj občutljiva na UV žarke. NUJNO pri uporabi izdelkov s salicilno kislino in retinoidi vsakodnevno uporabljaj UV zaščito. Tako ali tako bi jo morala v vsakem primeru, če želiš lepo, sijočo kožo. ;)


Želim ti uspešen boj z aknami. Tako kot sem že povedala na začetku, nikar ne obupaj, če učinka ne opaziš prvi teden. Koža potrebuje svoj čas.


In ne pozabi, KOŽA JE SAMO ENA.


Tvoja lepotna pomočnica,

Monika

43 views0 comments

Holistični center Oljka d.o.o.

Šentvid pri Stični 28a

1296 Šentvid pri Stični

0038651399551

©2018 by Slovonicu. Proudly created with Wix.com

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now