Search
  • Monika

MITI in RESNICE o prehranskih dopolnilih za pomlajevanje: antioksidanti, hialuronska kislina

Se spopadaš s težavami s kožo in ne veš več, kako jih rešiti? Prav verjetno je, da si zasledila določeno prehransko dopolnilo, ki ti bo težavo rešilo.

Če te mika nakup prehranskega dopolnila za lepšo kožo, pa nisi čisto prepričana, če deluje, BERI DALJE. Prehranska dopolnila doživljajo pravo revolucijo.


Prehranska dopolnila - ali delujejo?

Praktično vsak dan se na trgu pojavi novo eksotično, najboljše, znanstveno dokazano prehransko dopolnilo, ki bo olajšalo tisoč in eno tegobo, brez katerega praktično ne bomo preživeli do naslednje pomladi (pravo naključje, da smo sploh še živi, če ga nismo jemali), brez katerega bomo že jutri čutili hude posledice in se globoko kesali, da ga nismo kupili, ko smo še imeli možnost.


V zadnjih nekaj letih se je vse skupaj pojavilo tudi v kozmetiki, prehranska dopolnila, ki bodo zradirala gubice, polepšala naš ten, da bo brez vsake nepravilnosti in pigmentnih madežev, izgnala akne iz našega obraza, kožo naredile gladko, mehko kot smo jo imele takrat, ko smo še lulale v pleničke.


Pa res potrebujemo vse tiste praške, kapsule, tablete, napitke in čisto nove oblike prehranskih dopolnil, ki nam jih ponujajo preko vseh mogočih prodajnih kanalov? Ali se vprašamo, kaj dejansko potrebujemo, kaj deluje in kaj se razgradi tekom prebavne poti do oblik, ki naši koži čisto nič ne koristijo. Se kdaj vprašamo, kako telo prepriča določeno prehransko dopolnilo, da jo potrebuje npr. točno koža na našem čelu in potem to prehransko dopolnilo potuje tja in tam učinkuje?


Trenutno so zelo popularna prehranska dopolnila, ki jih na eni strani množično ponujajo prodajalci in na drugi strani me veselo kupujemo (kar priznajmo si, da smo pač ženske ciljna skupina za prodajalce teh produktov), vsekakor ANTIOKSIDANTI, HIALURONSKA KISLINA, GLUKOZAMIN, vsekakor pa trenutno prednjači KOLAGEN. V nadaljevanju bom tako predstavila, kaj o delovanju teh prehranskih dopolnil pravijo znanstvene raziskave. Kot boš lahko sama ugotovila, bom s pomočjo znanstvenih raziskav ločila zrna od pleva.


Kolagen bom v tokratnem prispevku izpustila, ker potrebuje malo daljši zapis in ga bomo skupaj obdelale enkrat drugič. Zato se ne pozabi na koncu prijaviti na novičke, da slučajno ne zamudiš, kaj imam za povedati o tem super popularnem prehranskem dopolnilu. ;)


Praktično vsak dan se na trgu pojavi novo eksotično, najboljše, znanstveno dokazano prehransko dopolnilo, ki bo olajšalo tisoč in eno tegobo, brez katerega praktično ne bomo preživeli do naslednje pomladi (pravo naključje, da smo sploh še živi, če ga nismo jemali), brez katerega bomo že jutri čutili hude posledice in se globoko kesali, da ga nismo kupili, ko smo še imeli možnost.

Antioksidanti

Kot sem že večkrat omenila, antioksidanti telo uspešno varujejo pred prostimi radikali in s tem pred oksidativnim stresom. Prosti radikali poškodujejo celične membrane, lipide, proteine in DNK. Proteina, ki jih poškodujejo prosti radikali sta tudi kolagen in elastin, kar vodi v staranje kože. Raziskave so pokazale, da antioksidanti najboljše delujejo v sinergiji, se pravi, ko je kombinirano delovanje več različnih antioksidantov. Primer takega delovanja sta npr. vitamin E in vitamin C. Pri antioksidantih imamo celo paleto različnih možnosti. V tokratnem prispevku bom zate predstavila vitamin C in vitamin E.

Antioksidanti - vitamin C, ki ga najdemo npr. v agrumih

Vitamin C

Vitamin C je močen antioksidant in ima pomembno vlogo pri metabolizmu kolagena. Ker se z leti sinteza kolagena zmanjšuje, se predvideva, da se produkcija kolagena z vitaminom C poveča. Na ta način bi vitamin C lahko deloval pomlajevalno. Vitamin C dokazano preprečuje nastanek strij in gub. Priporoča se uživanje 500 mg askorbinske kisline 2x na dan, kar prepreči draženje želodca.


Antioksidanti - vitamin E, ki ga najdemo npr. v oreščkih

Vitamin E

Vitamin E je maščobotopen vitamin, ki varuje celice pred peroksidacijo ter varuje pred prostimi radikali. Dobri viri vitamina E so špinača, avokado, koruza, rastlinska olja, sončnična semena, soja, polnozrnate žitarice in oreški. Tokoferol varuje pred kardiovaskularnimi boleznimi in znaki staranja arterij. Deluje protivnetno in imunostimulatorno. Tokoferol deluje antitumorsko, ugotovljena je bila njegova fotozaščitna aktivnost. Jemanje vitamin E skupaj z vitaminom C je trenutno najbolj učinkovita metoda proti fotopoškodbam, fotostaranju in tudi kožnemu raku, ki jo poznamo. Pri predoziranju povzroča večjo dovzetnost za podplutbe, zaradi tega se priporoča prenehanje jemanja prehranskih dopolnil z vitaminom E vsaj 10 dni pred dermatološkimi posegi kot npr. injeciranje botoksa in operacijski posegi.

In še eno opozorilo, preden se zapodimo v nakup vseh mogočih antioksidantov tega sveta. Čeprav imajo antioksidanti mnogo pozitivnih lastnosti, pa jih ne smemo jemati kot čudežno zdravilo za vse bolezni. Pri vsaki stvari je potrebno imeti neko zdravo mero.

Prehransko dopolnilo - hialuronska kislina

Hialuronska kislina

O hialuronski kislini ne bom prav veliko razpredala. Čeprav je pomembna komponenta naše kože, ki jo naredi lepo napeto in hidrirano, jemanje prehranskega dopolnila ne priporočam. Hialuronska kislina se presnovi v želodcu, zaradi tega ni dokazov, da bi delovala pri oralnem uživanju. Priporočam ti, da tako svoj denar raje investiraš v nakup kakšnega drugega prehranskega dopolnila, ki ima dokazano delovanje.

Prehransko dopolnilo - glukozamin

Glukozamin

Boljše kot hialuronska kislina se je dokazal glukozamin. Prav verjetno si zanj slišala iz reklam za obnavljanje sklepov in preprečevanje bolečin v sklepih. Glukozamin je prekurzor hialuronske kisline, saj se v telesu pretvori v hialuronsko kislino. Kaj pravijo raziskave? Oralno deluje proti gubicam, poveča hidracijo kože, uporablja se za tretiranje hiperpigmentacij. V raziskavi so dokazali, da skupaj z aminokislinami, minerali in antioksidanti statistično pomembno zmanjša vidne gube in mimične linije (-34 %). Strokovna literatura priporoča dozo 1500 mg na dan glukozamina, posebej za tiste po 35. letu.


Torej, kakšno je moje mnenje o jemanju prehranskih dopolnil za pomlajevanje. Vsekakor se ZA, vendar ne kar vse povprek. Vedno je dobro, da se pozanimaš, kaj pravijo neodvisne raziskave. Poudarjam NEODVISNE, ne zanašaj se na podatke, ki ti jih ponujajo prodajalci. Tukaj sem zajela izključno raziskave, ki niso bile izvedene s strani proizvajalcev prehranskih dopolnil.


Vsekakor ti priporočam, da v svojo prehrano vključiš veliko antioksidantov, lahko s prehrano ali tudi s prehranskimi dopolnili. Kot sem že prej napisala, se po podatkih, ki so trenutno na voljo, jemanje hialuronske kisline v obliki prehranskih dopolnil ne izplača. Če želiš nadomeščati zaradi staranja izgubljeno hialuronsko kislino, je vsekakor bolje, da to storiš s pomočjo glukozamina.


In kaj od prehranskih dopolnil jemljem sama. Od antioksidantov imam v obliki prehranskih dopolnil na svoji polički multivitaminske tablete, ki poleg vitamina C in E vsebujejo še likopen (še en zelo močen antioksidant), posebej pa jemljem tudi resveratrol, glukozamina pa za enkrat še nisem vključila v svojo kuro. Še čaka, da se pojavi kakšna guba več. :P


Hitro klik in se prijavi na e- novičke, da slučajno ne zamudiš mojega naslednjega bloga. Od prehranskih dopolnil bom obravnavala še kolagen, omega-3 kisline in še kaj. ;)


Sicer pa mi spodaj pod komentar napiši, katero prehransko dopolnilo te še mika in zanima.


KOŽA JE ENA SAMA - ČUVAJ JO!

Monika


43 views0 comments

Holistični center Oljka d.o.o.

Šentvid pri Stični 28a

1296 Šentvid pri Stični

0038651399551

©2018 by Slovonicu. Proudly created with Wix.com

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now