Search
  • Monika

Zakaj pravzaprav potrebujemo antioksidante?

Updated: Jul 28, 2019


Zelo veliko kozmetičnih izdelkov vsebuje take ali drugačne antioksidante. Ko nam to povedo v reklami, smo čisto navdušeni. Pa vemo čemu dejansko služijo? Verjetno je že kdo od vas slišal, da na nek način delujejo pomlajevalno za našo kožo. Ampak, kako? Kakšen je princip delovanja?


Antioksidanti res delujejo pomlajevalno, saj nas varujejo pred spojinami v našem telesu in s tem tudi v koži, ki so eden od glavnih krivcev, da se na naši koži pojavijo znaki staranja, kot recimo povešena koža, gubice, zmanjšana vlažnost kože ... Te spojine so prosti radikali.


Antioksidanti ščitijo celice pred prostimi radikali tako, da proste radikale nevtralizirajo.

Prosti radikali, poimenujemo jih tudi reaktivne kisikove spojine, so sestavljene iz kisika z neparnim elektronom. Posledica tega je, da so zelo reaktivni in nestabilni, take reakcije v telesu pa so nenadzorovane, potekajo mimo encimskih sistemov in so za celice nevarne. Če jih je v telesu preveč, napadejo zdrave celice, poškodujejo beljakovine, maščobe, DNK in RNK. Glede na to, da je naša koža večinsko sestavljena iz beljakovin: kolagena, elastina in keratina, lahko sami domnevamo, da prosti radikali vplivajo tudi na našo kožo.


Proste radikale povzročajo zunanji dejavniki npr. UV sevanje, onesnaženje, stres, kajenje ter notranji dejavniki npr. normalni metabolni procesi v telesu. Medtem ko lahko vpliv zunanjih dejavnikov, ki sem jih naštela, učinkovito zmanjšamo, pa so notranji dejavniki tisti, na katere težko vplivamo, razen z dodajanjem antioksidantov iz hrane ali kozmetičnih izdelkov. Seveda pa moram omeniti, da znanstveniki ocenjujejo, da so za kar 80 % znakov staranja krivi zunanji dejavniki staranja, se pravi, da bi lahko z učinkovito zaščito pred UV sevanjem, prenehanjem kajenja in ostalimi preventivnimi dejavniki, med njimi tudi negovanjem kože z izdelki, ki vsebujejo antioksidante, precej upočasnili pojav znakov staranja na koži.


Na kakšen način pa delujejo antioksidanti? Antioksidanti vstopajo v reakcijo s prostimi radikali in se na njih vežejo, tako da jim dajejo parni elektron ter jih s tem nevtralizirajo in stabilizirajo.


Eden od najmočnejših antioksidantov, ki jih najdemo v naravi, je resveratrol. Resveratrol je spojina, ki je v veliki koncentraciji v rdečem vinu (zato nekateri priporočajo 1 kozarec rdečega vina na dan), brusnicah in tudi borovnicah, pridobivajo pa ga tudi sintezno. Ker v Holističnem centru Oljka pri proizvodnji kozmetičnih izdelkov sledimo naravi, smo v našo kremo Slovonicu vgradili povsem naravni ekstrakt rdečega vina. Gre za zelo koncentrirane spojine rdeče vina, med njimi je tudi visok delež resveratrola in še nekaterih drugih antioksidantov.Resveratrol je aktivna učinkovina v rdečem vinu.


Poleg resveratrola pa smo v kremo vgradili še en močen antioksidant, ki je posebno učinkovit na koži, to pa je koencim Q10, njegovo drugo ime je ubikinon in po tem imenom ga boste našli med sestavinami kozmetičnih izdelkov. Živila, ki ga vsebujejo so temnozelena zelenjava, oreščki, morska hrana in meso.


Koencim Q10 najdemo med drugimi v oreščkih.


Krema Slovonicu tako z antioksidanti učinkovito brani pred prostimi radikali in s tem deluje preventivno pred znaki staranja kože, deluje pomlajevalno.


Slovonicu - naravna pomlajevalna krema z visoko koncentracijo antioksidantov

Antioksidanti manjšajo tudi poškodbe oksidativnega stresa po izpostavljanju UV žarkom, zato je krema Slovonicu primerna tudi za nego po sončenju. Antioksidanti ne nudijo zaščite pred UV žarki, samo blažijo posledice UV sevanja, zato je NUJNA uporaba kozmetičnih izdelkov za sončenje in seveda varno izpostavljanje soncu:

- ne sončimo se med 12.00 in 16.00,

- zdrave porjavelosti ni (ko porjavimo, je to že znak oksidativnega stresa telesa),

- za sintezo vitamin D je dovolj že nekaj minutna izpostavljenost soncu, verjetno pa je boljše razmisliti o jemanju prehranskega dopolnila z vitaminom D.


Antioksidanti tako dokazano varujejo pred znaki staranja kože npr. pred pojavom gubic, zmanjšanjem tonusa, elastozami. S kremo Slovonicu kožo učinkovito zaščitimo pred prostimi radikali, sami pa moramo poskrbeti še za zaščito pred sončnimi žarki in da omejimo še ostale zunanje povzročitelje prostih radikalov. Ne samo koža, celotno telo nam bo hvaležno.


Prijetno nego kože,

Monika


28 views0 comments

Holistični center Oljka d.o.o.

Šentvid pri Stični 28a

1296 Šentvid pri Stični

0038651399551

©2018 by Slovonicu. Proudly created with Wix.com

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now