Search
  • Monika

ANTI-AGING

Updated: Jul 28, 2019

Danes sem si izbrala zelo težko temo, kar se tiče pisanja, vendar pa tudi temo, ki prinaša kozmetični industriji največ zaslužka in nas kot kupce kozmetičnih izdelkov še kako zanima. Reklamna sporočila kozmetične industrije nas iz vseh koncev bombandirajo z najrazličnejšimi izdelki, ki bodo čudežno zradirali vse znake staranja iz naše kože in nam povrnili videz gladke kože brez gubic, pigmentnih madežev ter viseče kože.Staranje je seveda popolnoma naravni proces, kateremu se ne moremo izogniti.


Ampak, ali se moramo potem preprosto sprijazniti, da pač drugače ne more biti?


Imamo sploh kakšen vpliv na to, kako hitro se bomo postarali?


Če imamo, kaj torej deluje in kje spet mečemo denar skozi okno?


Malo tolažbe na začetku. Staranju kože se res ni mogoče izogniti, če imamo seveda srečo, da doživimo starost. S tem se je najbolje kar sprijazniti. Ampak, po drugi strani pa lahko z našimi vsakodnevnimi odločitvami vplivamo na hitrost staranja. Tukaj seveda ne mislim samo s pravilno izbiro kozmetičnih izdelkov. Pri vsaki stvari je potreben holističen pristop in pri upočasnjevanju staranja velja upoštevati zdravo prehrano, dovolj telesne aktivnosti, zmanjševanje vpliva stresa na naše telo (nalašč sem napisala vpliva, ker se stresu seveda ne moremo izogniti popolnoma, lahko pa se naučimo tehnike obvladovanja), izogibanje nezdravih navad, ki nas starajo (kajenje, alkohol, sladkor, izpostavljanje sončni svetlobi …) ter s podporo kozmetičnih izdelkov, ki nam pomagajo izboljšati ali vzdrževati stanje kože.


Najprej bom na kratko napisala, kakšni procesi se dejansko dogajajo v koži, še preden mi opazimo tiste nadležne znake, ki izdajajo, da nimamo več ravno 20 let. Dve najpomembnejši komponenti kože, ki zagotavljata, da koža izgleda mlado in skrbita za njeno napetost, sta kolagen in elastin. Prav gotovo si za njiju že slišala. Sploh o kolegenu se zadnje čase res veliko govori zaradi popularnosti prehranskih dopolnil. Če te zanima, ali se splača investirati v dobro prehransko dopolnilo s kolagenom, se prijavi na e-novičke, saj bom temo prehranskih dopolnil proti staranju kože obravnavala že zelo kmalu. ;)

Prijaviš se s klikom pod spodnjo sliko (tam, kjer piše Prijavi se na e-novičke), zraven pa dobiš še BREZPLAČNO e-knjigo o poletni negi kože.Kolagen je eden od najmočnejših naravnih proteinov, pravzaprav obstaja cela družina različnih kolagenov, vsak s svojo specifično nalogo, od katerih jih 11 najdemo v dermisu. Za sintezo kolagena je potrebna prisotnost Fe++, aksorbinske kisline in α-ketoglutarata.

Kolagen je bil v preteklosti in je še vedno fokus številnih pomlajevalnih študij vpliva na kožo nanesenih učinkovin, ki naj bi pospeševale tvorbo kolagena, kot recimo glikolna in askorbinska kislina. Tudi kozmetične tehnike, kot recimo CO2 laser in mikrodermoabrazija naj bi spreminjale strukturo kolagena in s tem strukturo kože. Številne oblike kolagena injicirajo v kožo z namenom nadomeščanja poškodovanega kolagena in zmanjševanja vidnih znakov staranja. Študije so pokazale, da na kožo nanešeni retinoidi (derivati vitamina A) zmanjšajo poškodbe kolagena povzročene z izpostavljanju soncu.


Druga pomembna komponenta, ki sem jo že omenila, pa so elastinska vlakna. Omogočajo prožnost in elastičnost usnjice ter tudi drugih organov npr. pljuč in krvnih žil. Kolagen, elastin in hialuronska kislina se v dermisu kovalentno povežejo v tridimenzionalno strukturo, ki je pri starajoči koži poškodovana. Medtem ko se kolagen proizvaja tudi v odrasli dobi, pa se elastin ne. S precejšnjo izpostavljenostjo sončnim žarkom, elastin degradira, kar se pod mikroskopom vidi kor amorfna substanca. Kako povzročiti proizvodnjo elastina v odrasli dobi, je tema številnih dermatoloških raziskav, v zadnjem času se ukvarjajo z vplivom cinka, ker so dokazali , da poviša epidermalne rastne faktorje.


Ves čas se vrtimo okrog vpliva UV svetlobe na videz kože. S svojimi objavami se mi včasih zdi, da se že ponavljam kot papiga. Ampak, če govorimo o lepi koži, je vedno potrebno omeniti pomembnost izogibanja sončnim žarkom in uporabi kozmetičnih izdelkov za zaščito pred soncem. Če bi morala svetovati o najboljšem kozmetičnem izdelku z anti-aging delovanjem, to nikakor ne bi bili najmodernejši izdelki z učinkovinami vgrajenimi v kozmetične izdelke z vsemogočnimi novimi tehnologijami, ki jih seveda pri svojem delu uporablja tudi NASA. Ker če uporablja NASA, pa mora zagotovo delovati. :P Verjetno se ti že malo svita, kaj bi svetovala. Vsekakor dobro staro KREMO ZA ZAŠČITO PRED SONČNIMI ŽARKI. Kakšen izdelek priporočam, ti povem s klikom na spodnjo sliko:Tudi v znanstveni literaturi se uporaba kozmetike za zaščito pred soncem vedno znova pojavlja v povezavi z anti-aging terminom. Pa poglejmo, kaj še deluje pomlajevalno. V grobem se pomlajevalne sestavine delijo na:

1. Vlažila,

2. Antioksidante

3. Spodbujevalce ekstracelularnega matriksa.

Vlažila so tiste sestavine, ki bodisi nase vežejo vodo in jo tako zadržijo v zgornjih plasteh kože ali pa na koži naredijo film, da vlaga ne more izhlapeti. Vlažila, ki nase vežejo vodo in se uporabljajo v kozmetiki so npr. med, glicerol, hialuronska kislina, urea, sorbitol… sestavine, ki preprečujejo izhlapevanje vode pa so predvsem naravna olja, ki poleg tega kožo tudi mehčajo, npr. olje grozdnih pešk, orehovo olje, oljčno olje, svetlinovo olje, arganovo olje …

Antioksidanti so tiste sestavine, ki nas ščitijo pred poškodbami celic zaradi prostih radikalov. Obstaja cel kup znanstvenih raziskav, ki dokazujejo pozitivno delovanje antioksidantov. Podroben zapis o učinkovanju najdeš s klikom na sliko:
Tretji pa so spodbujevalci ekstracelularnega matriksa. Ekstracelularni matriks je medceličnina v usnjici sestavljena iz kolagenskih in elastinskih vlaken ter glukozaminoglikanov, med katerimi je najbolj zastopana hialuronska kislina. Če povemo po domače: to so tiste učinkovine kozmetičnih izdelkov, ki naj bi spodbujale tvorbo kolagena, elastina in hialuronske kisline. Uporabljajo se predvsem peptidi, vezani na različne druge molekule, ki pospešijo penetracijo v kožo. Peptidi sami po sebi zelo slabo prodirajo, za uspešno delovanje pa morajo priti do usnjice, kar je pod plastmi celotne vrhnjice. Poleg tega pa se za ta namen uporabljajo tudi retinoidi in AHA kisline. To so učinkovine, katerih delovanje je precej raziskan in dokazano.


Retinoidi – derivati vitamina A so ena od najmočnejših učinkovin, ki se uporabljajo proti staranju. Dokazano povečajo tvorbo kolagena, elastina in glukozaminoglikanov. Poleg tega pa imajo tudi antioksidativno funkcijo. Če iščete izdelek z retinoidi , boste na embalaži kozmetičnega izdelka največkrat našli naslednje napise: retinol, vitamin A, retinyl acetate, retinyl palmitate, tretinoin (uporaba tretinoina v kozmetiki je v EU prepovedana). Vendar pa retinoidi lahko kožo dražijo, zato je potrebno izbirati izdelke, ki imajo nižjo koncentracijo ali pa imajo manj dražilne oblike vitamina A. Tako kot je pri uporabi vitamina A oralno, tudi pri kozmetičnih izdelkih priporočam, da retinoidov ne uporabljaš, če si noseča ali načrtuješ nosečnost.


AHA oziroma alfa-hidroski kisline pa se uporabljajo za kemijski piling. Ugotovili pa so, da spodbujajo rast in diferenciacijo celic, kar vpliva na mlajši videz kože. V pomlajevalne namene se največkrat uporabljata glikolna in mlečna kislina, ki ima še lastnost, da deluje kot vlažilo.

Tako retinoidi in AHA kisline pospešijo luščenje vrhnjice, zato se lahko na začetku uporabe tvoja koža intenzivneje lušči. Čeprav ne izgleda ravno lepo, pa je to zaželen učinek, saj pomeni, da se koža obnavlja. Vendar pa tudi pomeni, da je po uporabi teh učinkovin, koža bolj občutljiva na sončno svetlobo. Zaradi tega ti priporočam, da izdelke uporabljaš od jeseni do pomladi, čez poletje pa se jih izogibaj. Plus tega, ne glede na letni čas, nujno zraven uporabljaj UV zaščito. No, pa smo spet tukaj. Saj pravim, da se ponavljam kot papiga. ;)


Kaj konkretnega torej deluje na ali v koži, če že opaziš znake staranja:

1. uporaba UV zaščite (Če napišem še 10.000, jo boš uporabljala? :P),

2. uporaba kozmetike z aktivnimi učinkovinami: antioksidanti, vlažila, AHA kisline, retinoidi (derivati vitamina A), peptidi,

3. pri močno postarani koži pa kemični piling z višjo koncentracijo kislin, laserski tretmaji namenjeni pomlajevanju, uporaba dermatoloških filerjev, botoks, mikrodermaabrazija.


Pa da ne bo pomote, nikogar ne silim na botoks ali ostale bolj invazivne postopke. Samo naštevam, kakšno izbiro ima posameznik.


Tako kot sem že na začetku povedala, se moramo upočasnjevanja staranja lotiti celostno: s prehrano, rekreacijo, kozmetiko in predvsem življenjskimi navadami. Samo nakup popolne anti-aging kreme ne bo pokazal čudežnega napredka. Vse v paketu pa bistveno pripomore. In še nekaj: prej kot vpelješ vse te moje nasvete o holistični negi kože v prakso, boljši rezultat boš dosegla.


Monika, tvoja svetovalka za lepo kožo ;)

57 views0 comments

Holistični center Oljka d.o.o.

Šentvid pri Stični 28a

1296 Šentvid pri Stični

0038651399551

©2018 by Slovonicu. Proudly created with Wix.com

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now